vrijdag 30 april 2010

Een groentje!

OOOOOOO, dacht ik toen ik van mijn blogloze maar wel creatieve schoonzusje een mail opende!
Zij had namelijk een wel zeer schattig patroontje gevonden voor een  Village Frock.
Weer een puntje bij op het lijstje "te maken in serie".  Voor dit exemplaartje gebruikte ik een gewoon groen katoentje en heb ik voor de afwerking een fatquartertje versneden dat ik bij deze webshop bestelde. Met de zomer in aantocht koos ik voor de versie met korte mouwtjes.
En nu het klaar is ben ik er nog meer van overtuigd dat dit patroontje er deels voor zal bijdragen dat ik binnenkort met een versleten naaimachine zit!
Des te meer omdat dit patroontje aan te passen is naar de (originele) versie met langere en pofmouwtjes, tot bloesje...

Alleen jammer dat het maar gaat tot US maat 6 en mijn meisjes ondertussen al 6, 8, 10 zijn.
Hmmm, ik zal toch eens bestuderen of ik datzelf zou kunnen aanpassen naar grotere maatjes?! Als iemand tips voor me heeft, laat maar komen!















En , na een week school, tennisles en een verrassende regenvlaag (zie naar haar haartjes) was mie-muis niet meer helemaal in de stemming voor een fotoshoot, of eigenlijk jawel, maar 't was er een op haar manier...met vooral veel show en zin voor dramatiek!








woensdag 28 april 2010

de onorthodoxe mama-rok

't Was eens mijn beurt dacht ik... Een A-lijn rok met paspeltje voor mezelf maken. Ik zag ook van deze rok al heel veel geslaagde voorbeelden zoals hier en hier en hier en ook hier en dan ook nog hier en ...
Het was eerst wachten op ... het patroontje... en het vinden van een leuk stofje en dan nog een avontuur, het maken van mijn eigen paspelband want dat is toch alweer zoiets dat hier niet te verkrijgen is.
Gelukkig vond ik deze x dan toch een passend kleur bias waar ik de paspel mee maakte!


Voor het patroontje heb ik toch wel wat mensen kandidaat-helper-reizigers moeten vinden want het moest de weg vanuit België naar Ierland vinden.
De wel zeer behulpzame Mama polkadot zorgde voor een kopietje. Mijn lieve schoonzus is dat op haar beurt gaan ophalen voordat ze met hun gezinnetje voor hun paasvakantie naar Ierland op bezoek kwamen.
Het werd overgetekend en ik (ongeduldig als ik ben) startte er aan zonder het lezen van de werkbeschrijving (die moest nog eventjes in België ingescand worden - na een verlate terugkeer - wegens vulkaanellende - huiswaarts).

Hmmm, wat had ik dus voor...

Ik knipte het achterpand zonder dit op de stofvouw te leggen waardoor ik dus de rits achteraan moest maken, maar ik gebruikte wel deze super handleiding waarin wordt beschreven hoe je de rits mooi aan de zijkant kan verwerken.
Na wat gepruts is het toch goed gekomen, alleen jammer dat nu het patroontje in de stof aan de achterzijde onderbroken wordt door de naad in het midden...

maar hij is toch wel draagbaar, ja... ik ben er wel "content" mee! Het stofje bracht ik mee vanop ons reisje in Andalusië.



Nu hoop ik alleen nog dat die prézomer ook tot in Ierland geraakt, zodat ik het rokje gauw aan kan!

maandag 26 april 2010

Een fluitend zsazsa'tje

Toen Babette, haar zus' rokje zag wou ze er natuurlijk ook ééntje. Na heel even neuzen in de stoffenkast maakte ze haar keuze en ja hoor, het leek me wel een goed idee. Fluitende vogeltjes om zo helemaal in lentesfeer te komen. Het stofje vond ik op het stoffenspektakel tijdens ons bezoek aan België in de krokusvakantie. Toen had ik nog geen idee over hoeveel stof ik voor wat nodig had waardoor ik hier maar een metertje van kocht. Gelukkig haal je daar dan toch net een rokje uit...
Deze x probeerde ik het een beetje korter te maken dan dat van Fien. Maar natuurlijk heeft poppemie Babette nog niet echt heupjes waar het rokje mooi blijft over zitten. Het zakt een beetje, wat op zich niet erg is maar nu komt het toch nog langer dan bedoeld. Deze x zal ik het zoompje toch nog een beetje innemen denk ik.



Jammer dat Marie geen rokjes wil dragen, ik zou zo graag ook voor haar eentje maken. Ik blijf nog steeds op zoek naar patroontje voor een cool kleedje voor een 8-jarig stoer meisje. Als iemand ideetjes zou hebben, dan zijn die altijd meer dan welkom!

zaterdag 24 april 2010

En dan toch nog!

Na een lange stilte ben ik er gisteren toch in geslaagd eindelijk een zsazsa-rokje te maken! Vanaf de eerste blik op het originele exemplaar wist ik dat dit een rokje was die zeker zou worden gefabriceerd! Al heel veel anderen waren me voor en ik zag al mooie rokjes hier en hier en hier.

Eigenlijk had ik in de dagen voordien al een tuniek-hemdjurkje gemaakt vanuit de knippie maar dat exemplaar ziet er toch niet uit zoals ik had verwacht. (En bij deze besef ik dus dat ik het maken van kragen, pofmouwtjes en franjes beter nog een tijdje ervaring uitstel!). Dus heb ik dat maar niet gepost en duurde het wat lang voor hier terug iets te zien en lezen viel!

Het rokje voor Fien ziet er misschien een beetje braafjes uit maar het meisje is er wel heel blij mee (vandaag moest ze naar een feestje en ze heeft het al aan wat een goed teken is en ook wel bevredigend voor de mama!). Ik heb de plooitjes niet per 3 cm gemaakt maar per 2,5 cm waardoor er iets meer plooitjes zitten in het rokje en zoals er werd aangeraden hier, heb ik de plooitjes ook een beetje doorgestikt omdat het ietsje mooier zou vallen. Gelukkig had ik nog een restje biaslint liggen, want de enige winkel die hier in Dublin mooie kleurtjes bias verkocht heeft me laten weten dat ze zouden stoppen dit te verkopen.



Er is wel iets waar ik niet zo zeker van ben en dat is de lengte... Ikzelf vind het rokje nogal lang uitvallen en vraag me af of ik het niet iets korter zou maken? Hmmmm, dat zoompje altijd worden losgedaan... we zien wel! Wat vinden jullie?



Wat het een echt "lievelingsrokje" voor meisjes maakt is dat het zo zwiert en zo'n vrij gevoel heeft...

Allé op naar een volgend exemplaar, want Babette staat te popelen om er ook zo eentje te krijgen... en ze heeft al haar stofje gekozen!

vrijdag 9 april 2010

Tienda de telas

Aaaah, dacht ik voor we naar Andalusië vertrokken... daar zal ik stofkes bij de vleet vinden om mijn stoffenkast (die nog heeeeel "piep" is) aan te vullen.
In ieder stadje waar we kwamen dus uitkijken en rondvragen naar "un tienda de telas".
Aaah, si... maar 't was de semana santa, wat betekent... geluk hebben een winkel open te vinden. En ineens... in Sevilla zie ik een vitrine waarbij ik heel even diep moet in- en uitademen..., kleurtjes, polkadotjes, bloemekes, streepjes, rekken vol! Ik ga vlug even binnen en beslis wat later terug te gaan zonder man en 3 kinderen omdat dit me zowel voor hen als mezelf leuker lijkt. Heel enthousiast ga ik de volgende dag terug en probeer ik uit te leggen dat ik enkel zuiver katoen wil...
Opnieuw, aaaah, maar nu gevolgd door een vertwijfelend-nee-knikkend gezicht dat zegt, nono en dan toont de verkoper mij het kleine rijtje met katoentjes. Ooooh, gracias zeg ik toch maar en kijk even goed. Er zit wel iets tussen, maar niet wat ik had gehoopt. De prijzen zijn niet zo Spaans als verwacht en dit wordt de kleine buit (het groene polkadotje is zelfs geen zuiver katoentje, maar ik dacht dat ik er toch wel iets mee zou kunnen doen).



En toen zag ik een kleurrijk winkeltje en kocht nog wat houten pareltjes. Het lijkt me leuk ze te gebruiken om kleine projectjes af te werken...