donderdag 30 september 2010

une pomme et une poire

Niet wetende wat de toekomst zal brengen en beseffende dat er ook wel een kans is dat we volgend jaar opnieuw op Belgische bodem vertoeven vond ik het geen slecht idee mijn Frans hier wat op te frissen nu ik er de tijd voor heb.
En zo vertrok ik deze week voor de eerste x naar de Franse les in Ierland...
Lap zeg, daar zat ik dan in de groep "conversation argent" als Belgje tussen de Ieren.
De concentratie is vooral nodig om mijn collega-studenten te "verstaan" als u "begrijpt" wat ik bedoel... 'k ben eens benieuwd wat ik ervan ga opsteken!En dat was dus de reden, voor het maken van een nieuw zakske, klein genoeg zodat het niet kan volgepropt worden en net voldoende groot voor het verstoppen van mijn werkboeken als ik na de les nog even wil gaan neuzen in de stad.

De stukjes fruit appliceerde ik er met een zigzagsteekje op wat eigenlijk veel veel makkelijker was dan gedacht.

En ik voel het hier al komen... als ik niet oppas zal ik mijn zakje hier vlug kwijt zijn... want er zitten er hier alweer drie popelende meisjes aan dat zakje te frullen en heel veel ooohs en aaahs uit te brengen. Maar 't zal geen waar zijn deze keer. Ik heb die zak nodig... voor mijn Franse les!

à la prochaine!

maandag 27 september 2010

Een tricootje met een zucht.

Deze zomer kocht ik toch een voorraadje tricot, waaronder dit paars lapje waar dochterlief Fien onmiddellijk aanspraak op maakte.
Toen ze de laatste knippie (oooh, neen de knippie...) doorbladerde viel haar oog op dit tricot-jurkje.

Tricot stikken met mijn machien, hmmm, zolang ik het houd bij zigzaggen wil hij nog mee maar wanneer ik experimenteer met mijn tweelingnaald, dan weet ik niet wat er misgaat, maar dan begint alles gewoon te blubberen, geen enkele steek die dan nog mooi strak zit.
't Was dus een tricootje met veel vallen en opstaan. Mijn "ripper" (ja zo heet dat ding hier in 't Engels) heeft zijn diensten bewezen.
Er werd natuurlijk ook zoals hier en hier gezucht over de knippie-maten en uitleg, want er werd ook deze x ferm afgeweken van het oorspronkelijke patroon, kwestie dat ik het kind niet echt kan aanpassen aan het patroon maar beter omgekeerd werk... (en zoals je ziet heb ik het een ferm stuk mogen inkorten waardoor de zakjes nogal laag komen te hangen - 'k heb er trouwens ook geen naden bijgetekend zoals normaal moet om te voorkomen dat het te wijd zou uitvallen, achteraf gezien had ik misschien gewoon een kleindere maat genomen???)
Die knippie, zucht, altijd blij als er een nieuwe uitkomt om in te bladeren, maar als 't er op aan komt er iets uit te maken, pfffff, ja wel dan wordt hier veel gezucht!
' t Wordt tijd dat er eens een talentvolle naaister met als opleiding patroonontwerpster zoals deze madame wat patronen- of naaitijdschriftje op de markt zwiert. 't Is maar een idee van mij hé... 'k weet niet of er nog zijn die hier blij mee zouden zijn?
Allez, eind goed al goed... als je dit meisje met haar blije snoetje ziet paraderen met haar nieuwe tricotjurkje... Ik heb zo het gevoel dat ze er wel blij mee is!

vrijdag 24 september 2010

Ma, vlug dat dat gaat... veels te vlug!

Ik kan (of wil) het bijna (voor de 11de x) niet geloven... weeral een jaartje voorbij.
Jawel hoor, vorig jaar was het nog "Fien wordt tien", maar nu is 't echt wel 11!
Een meisje van elf is anders, niet meer het prinsesje dat gek is van alles wat roos en blinkend is, maar een dametje met haar eigen smaak en talent en natuurlijk blijft ze voor altijd wel "mijn prinsesje"! 

Hoe schoon we ons eigen bloedjes vinden, ja dat soort "schoon" dat kennen jullie allemaal, maar zie eens,
't is toch wel echt een schoontje, niet? (en al aaaaaaltijd geweest!)Ons meisje van 11 heeft sinds deze zomer "gaatjes". Ja, daar is lang over getreuzeld want voor mama voelde dat aan alsof ze niet meer helemaal "gaaf" zou zijn.
En Fien, die heeft het in haar geheugen gegrift... op 3 oktober om 15u mogen er andere oorbelletjes in (stipt 6 weken nadat de gaatjes werden geschoten!)
Mama zorgde alvast voor wat kleine verrassingen naast het "echte kado",
waaronder deze kleurige oor"bolletjes":
en een T-shirt met de afbeelding van een paard want net zoals deze meid is ook Fien gek van paarden.
Eigenlijk vond ik deze prent wel leuk... maar die hou ik voor iemand anders T-shirt...

Dus ik hield het bij deze prent:

Niet de standaardprent die je van een paard zou  verwachten maar iets kleurigs en ja hoor, Fien heeft ze vandaag al aan om naar school te gaan... dus missie geslaagd!
En dan het GROTE kado, aha, dat is er eentje waarmee ik jullie misschien een beetje jaloers maak???
Wij (mama en dochter) gaan voor twee dagjes naar Londen of Parijs, museumpjes doen, shoppen, samen in een groot bed, lekker lang ontbijt...smullen op restaurant,  en we nemen beide een goed boek mee voor als onze mondspieren het begeven (van het vele tetteren of giechelen)...
Oooh, wat kijken we er beide erg naar uit!

woensdag 22 september 2010

En... we delen uit!

Althans aan degenen die graag een van onderstaande pennezakskes, met MaBelFie-labelke willen! 't Is niet dat ik al ne grote groep volgers heb, dus euh, 't is hier nog de moment om je kans te wagen...
Tijd tot 4 oktober en dan gaan mijn onschuldige dochtertjes met hun lieve handjes naampjes trekken!
Wat moet je ervoor doen, niet veel... reageren op dit bericht natuurlijk, aangeven welk van de pennezakjes je graag zou willen. En eigenlijk zou ik het ook wel fijn vinden als je een link naar mijn allereerste (en wie zegt dat het de laatste is) give-away op jou blog of flickr-pagina wil plaatsen!

dus hier... eentje in een Michael Miller-stofkeIk verwerkte er nog de pareltjes in die ik toen meebracht vanop vakantie en waar ik tot nu toe nog niets had meegedaan


of een bruintje in  Robert Kaufman bolletjesstofke


Ondertussen maak ik nog gauw efkes reclaam voor een andere leuke give-aways want ik ben helemaal niet de enige in blogland die in uitdeelmood is. Bij Moosmade en bij Meneertje Koekepeertje  maar ook bij Miss Stik en bij Tiene vallen er echt wel heel heel leuke en mooie spullten te winnen!

Allez, nu ben ik benieuwd ze...

maandag 20 september 2010

Leve kleine restjes!

We zijn toch nog steeds september, niet? Voor mij nog altijd het begin van 't verse schooljaar en veel meer dan nieuwjaar de start van een nieuw jaar vol projectjes, een hoofd bomvol ideeën, en gelukkig na een heerlijke zomer een lijf nog gevuld met energie om tegen al die plannen aan te knallen.
De meisjes kwamen na drie weken school al thuis met "kapotte" pennezakken. En deze x zou ik ze "zelf" vervangen, ah ja... een zakje in elkaar steken dat moet ik nu toch kunnen dacht ik.
Ik tekende zelf een makkelijk patroontje uit voor een reuzepennezak want er moest veel in kunnen hadden de meisjes mij verteld. Van het eerste exemplaar heb ik geen foto, want daartoe kreeg ik de kans niet, de pennezak lag al op school. De tweede werd genaaid in de u welbekende appeltjesstof (waarvan ik gelukkig nog wat restjes heb). Het model valt niet echt elegant uit maar er kan dus heel wat "machienerij" in als 't moet! Een nietjesmachien, rekenmachien, misschien zelfs een typemachien (denk ik, 't is echt een mega-pennezak)!Modelleke n° 2 valt wel iets schattiger uit, het eerste exemplaartje is voor Babette en die koos een assortie polkadotstofke dat perfect past bij haar schooltas.
En er werd nog een exemplaartje gemaakt maar dat is ondertussen onderweg, ja... onderweg!

En weet ge wat!
Nu ik bezig ben... doe ik nog wat voort. Deze morgen nog om een portie ritsen gekocht en stofkes geknipt en 'k zou zeggen... als ge modelleke n°2 mooi vindt, hou dan de blog maar in 't oog want ik heb zin om wat weg te geven!
Mijn eerste give-away! En dat vind ik best spannend!!

dinsdag 14 september 2010

A quickie!

Kennen jullie het ook (en ik kan dan al niet klagen want ik ben tijdelijk "thuismama")?
School gedaan, huiswerk (en nu zijn het er drie), er komt nog een vriendje meespelen en er moet er eentje om 18u stipt op de turnclub staan die met wat pech en file toch een half uur rijden is.
Op sommige dagen ben ik al iets minder goed voorbereid en dan zitten er wel altijd gevulde pastaatjes in de koelkast. Onze favorieten zijn de "spinach & ricotta tortelloni". Maar daarbij hoort lekkere pesto en die maken wij sinds kort helemaal (en vlug) zelf.  • je plukt een handvol blaadjes van een basilicumplantje die je altijd in huis hebt (en zorgt voor een lekker geurtje in de keuken)
  • je neemt een handvol pijnboompitten
en je mengt deze met vijzel of blender tot een smeuige pasta
  • je voegt zo'n 50gr geraspte parmezan toe
  • olijfolie
  • kruiden met PeZo
en mengt alles samen tot een zacht en geurig pestosausje


Ook lekker op een boterhammetje met brie of geitekaas,
zelfs lekker (maar dan niet zo veggie) op een broodje met lekkere italiaanse ham en wat rucola sla en

Makkelijk een  hele tijd te bewaren in de koelkast. Maar hiervoor moet je enkel zorgen dat de pesto mooi onder een laagje olijfolie zit zodat er geen lucht aan kan.

Smakelijk!

maandag 13 september 2010

Home-"made-in-Taiwan"- flipflapjes

Bezoek!
Nieuwe Vlamingen in Dublin en zoals het er bij expats aan toegaat betekent dit dat de reeds "gesettelde" families, de nieuwe families bij de arm nemen en ze dan wegwijs maken in hun nieuwe stad.
Gisteren hadden we dus een gezellige brunch met de nieuwkomertjes net overgevlogen uit Hong-Kong. Verhalen en ervaringen uitwisselen, kinderen die blij zijn met de nieuwe vriendjes waar ze "onze taal" mee kunnen spelen en op het einde van de dag beseffen dat dit één van de verrijkende gebruiken is van het expatleven.
Het bezoek had ook een kadootje mee voor de meisjes, rechtstreeks uit Azië overgevlogen, en zo heel typisch kitch maar O zo leuk... Toen we op de verpakking "made in Taiwan" lazen dachten we met weemoed terug aan onze mooie tijd daar en vlogen we erin. En zo maakten drie meisjes, drie paar flipflapjes en genoten samen met mama van een "naald en draad"-ervaring!en als je goed kijkt zie je dat er al een beest, een oog is verloren... ik ben eens benieuwd hoe lang die flipflappen gaan overleven en waar ik er overal onderdelen van zal terugvinden :)

woensdag 8 september 2010

Een herfstrokje!

Toen ik deze ochtend mijn ogen opende had ik een "yes"-gevoel!
Samen met de meisjes ontbijten, ze naar school brengen en dan... zou niemand mij kunnen storen want ik begin aan het naaiseisoen 2010-2011!
Het rokje dat deze zomer het meest succes had was een van mijn allereerste stukjes.
't Is er eentje dat ik namaakte van een Petit Filou'ke dat ik ondertussen al 5 jaar geleden kocht. 3 stolplooitjes en een plat stukje op de buik.
En dat zou modelletje worden voor het stofje dat gisteren werd gekozen en verknipt!
Voor het paspeltje piepte ik nog eens naar de tutorial van mama P en zo kon het niet fout lopen.
'k Heb ervan genoten en ik vind het eigenlijk alweer jammer dat er al zoveel kleertjes in de meisjeskasten hangen...


Babette was ook blij met het rokje, maar zie wat een lip bij het "showen"... Miekemuis was "niet content" met de bloem (die ik dan weer zo mooi vind) die het kraagje versiert van haar "geërfd van de zus" sous-pulletje. Zeg nu zelf... is ze niet mooi?

oef... er kon toch ook nog een lachje af na wat rondjes draaien...

dinsdag 7 september 2010

Het stof eraf!

Ooooh, hoe verlegen ben ik nu zeg...
Een ganse zomer lang, maar dan echt wel heeeeel lang heb ik geen naaimachine (of jawel met het antieke Bernina machien van granny heb ik voor het eerst succesvol een broek "ingenomen" voor onze man in huis) aangeraakt.
't Was een zaaaaalige zomer van weerzien, genieten van ons huisje, de meisjes, de vriendjes, de feestjes, het zonnetje, een tripje hier een tripje daar... en helemaal opgeladen zijn we alweer een weekje terug in Dublin.

't Machien zat onder 't stof, maar staat nu helemaal terug te blinken en heeft er net als ik weer helemaal zin in. De broekkousjes in vele kleurtjes zijn al gekocht...nu nog rokjes en kleedjes maken, met nieuwe en oude stofjes.
Hier al een voorsmaakje van het stofje dat de eer krijgt als eerste "verknipt" te worden!
Nu maar hopen dat het allemaal nog lukt, want voor een misbaksel vind ik dit wel een veel te mooi exemplaartje!
Tot gauw!